WODOROWE TESTY ODDECHOWE- SIBO
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) jest to zespół przerostu bakteryjnego występujący w jelicie cienkim. W warunkach patologicznych dochodzi do namnażania się w jelicie cienkim bakterii naturalnie bytujących w jelicie grubym.
Wskazaniem do badania są następujące objawy:
- ze strony układu pokarmowego tj. nieprzyjemny zapach z ust, wzdęcia, puste odbijania, ból brzucha, skurcze w obrębie jamy brzusznej i jelit, zaparcia, biegunki (mogą występować naprzemiennie), gazy, przelewanie w jelitach. zgaga, nudności.
- objawy ogólne: bóle głowy, stawów, mięśni, zmęczenie, rozdrażnienie
Co jest przyczyną powstawania SIBO?
Do niedawna SIBO było traktowane jako infekcja bakteryjna. Obecnie uznaje się, ze jest to objaw innych problemów fizjologiczno-psychologicznych człowieka, którymi trzeba się zająć aby usprawnić motorykę przewodu pokarmowego.
SIBO może rozwijać się po:
- usunięciu zastawki krętniczo-kątniczej przy chorobie Leśniowskiego-Crohna,
- wycięciu wyrostka robaczkowego,
- powstaniu zrostów pooperacyjnych,
- zatruciu pokarmowym np. Salmonellą,
- biegunce podróżnych,
a także przy:
- niedoczynności tarczycy i stosowaniu dużych dawek lewotyroksyny,
- niewyrównanej pracy tarczycy,
- nadużywaniu alkoholu, narkotyków,
- zaburzeniach gospodarki cukrowej (stan przedcukrzycowy, cukrzyca, insulinooporność),
- endometriozie, nieswoistym zapaleniu jelit, celiakii),
- przewlekłych infekcjach bakteryjnych np. Helicobacter pylori, Borrelia burgdorferi,
- zakażeniach pasożytniczych np. Giardia lamblia,
- problemach z kwasowością żołądka,
- alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
- problemach z zarządzaniem stresem.
Jakim urządzeniem badamy?
H2 CHECK – Jest to kompaktowe urządzenie do pomiaru stężenia wodoru (H2), używane do badań przesiewowych i diagnostyki zaburzeń takich jak nietolerancja laktozy, tj. stan, w którym występują podwyższone ilości wodoru we krwi, gdy niezabsorbowana laktoza wchodzi w reakcję z bakterią w jelitach i ulega fermentacji. Jest to badanie całkowicie nieinwazyjne i bezpieczne.
Jakie badania można wykonać?
Urządzeniem tym wykonywane są następujące wodorowe testy oddechowe:
- Nietolerancja laktozy
- Zaburzenia wchłaniania węglowodanów
- Zaburzenia przemiany węglowodanowej
- Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)
- Czas pasażu jelitowego
- Zaburzenia wchłaniania sacharozy
- Zaburzenia wchłaniania fruktozy
- Przerost bakterii laktulozowych
- Zaburzenia wchłaniania sorbitolu
Przygotowanie pacjenta do badania:
Przed badaniem przeprowadzany jest dokładny wywiad z pacjentem w celu rozpoznania i zróżnicowania objawów oraz dobrania odpowiedniego rodzaju testu.
Przeciwskazania do badania:
Bezwzględne przeciwwskazania:
- Zdiagnozowana lub podejrzewana wrodzona nietolerancja fruktozy (przeciwwskazanie dla wodorowego testu oddechowego z fruktozą i sorbitolem)
- Zdiagnozowana lub podejrzewana (poposiłkowa) hipoglikemia
Względne przeciwwskazania czasowe:
- Przyjmowanie antybiotyków (w okresie 4 tygodni przed badaniem)
- Kolonoskopia (w okresie 4 tygodni przed badaniem)
- Irygoskopia (w okresie 4 tygodni przed badaniem)
- Fluoroskopia jelita cienkiego (w okresie 4 tygodni przed badaniem)
- Ileostomia (z wyjątkiem diagnostyki przerostu bakteryjnego jelita cienkiego -SIBO)
10 dni przed testem
Odstaw zioła bakteriobójcze, probiotyki, inhibitory pompy protonowej (stosowane w refluksie)
7 dni przed testem
Odstaw łagodne środki przeczyszczające, w tym laktulozę
Odstaw betainę HCI, ocet jabłkowy, gorzkie krople żołądkowe, enzymy trawienne oraz inne suplementy, zwłaszcza zawierające błonnik (PAMIĘTAJ! nie odstawiaj samodzielnie leków!)
1 dzień przed testem
Nie wykonuj wysiłku fizycznego
W dniu testu
- Bądź wyspany! Wstań minimum godzinę przed testem.
- Bądź na czczo od 12 godzin! Możesz pić wodę.
- Tuż przed badaniem umyj zęby. (Wynik może zafałszować również silna próchnica i duży stan zapalny w obrębie jamy ustnej.)
- Nie żuj gumy, nie jedz cukierków, nie pal papierosów, nie używaj kleju do protez.
Podczas testu
- Siedź w jednym miejscu, nie spaceruj, nie śpij.
Dieta przed testem
Ostatni posiłek przed badaniem (co najmniej 12 godzin przed badaniem) powinien być nieobfity, lekkostrawny, ubogi w błonnik pokarmowy.
Nie wolno spożywać:
- owoców i przetworów owocowych,
- warzyw,
- nabiału,
- produktów zbożowych i ziaren zbóż,
- orzechów, nasion i roślin strączkowych,
- produktów zawierających syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, produktów bezcukrowych, ketchupu, miodu, musztardy, majonezu itp.
- ziół i herbat ziołowych,
- napojów gazowanych (również wody).
Można spożywać:
- kurczak, ryby, owoce morza, jajka – pieczone lub gotowane,
- gotowany biały ryż (umiarkowana ilość),
- tłuszcz kokosowy, oliwa z oliwek (niewielka ilość),
- dozwolone przyprawy: sól i pieprz.
Jeśli występują wątpliwości czy dany produkt jest dozwolony, należy powstrzymać się od jego spożycia, aby uniknąć ewentualnego wpływu na wynik badania.
Jeśli pacjent jest diabetykiem, przewlekle przyjmuje leki lub cierpi na chorobę na którą może mieć wpływ zastosowana dieta lub nieprzyjmowanie pokarmów, należy skonsultować się z lekarzem.
Jak wygląda przebieg badania?
Po zmierzeniu początkowej wartości wodoru w wydychanym powietrzy „na czczo” (0 min), stężenie wodoru w wydychanym powietrzu mierzone jest w odstępach 30 minutowych przez okres co najmniej 2 godzin, oraz dodatkowo 15 min po podaniu czynnika.
Zapraszam do współpracy
mgr Aneta Matecka
tel. 737 499 125;