DIETETYK KLINICZNY

Dietetyk kliniczny w „Kuźni”

mgr Aneta Matecka, tel.: 737-499-125

ul. Niecała 2 G w Zielonej Górze
(II piętro, pok. nr 3)

Jestem specjalistą żywienia w specyficznych potrzebach żywieniowych oraz technikiem żywienia i żywności o specjalizacji dietetyki klinicznej. Pracę licencjacką poświęciłam tematyce wpływu farmakoterapii na poziom glukozy i lipidów u osób z chorobami metabolicznymi. Pracę magisterską opracowywałam w kierunku oceny stosowana suplementów diety i żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne przez kobiety w wieku pomenopauzalnym. Zostałam finalistą Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w roku 2011.

W swojej pracy zawodowej zajmuję się dietetyką kliniczną, psychodietetyką i neurodietetyką, dużą wagę przywiązuję do diagnozowania przyczyn danego problemu, leczenia żywieniowego przyczynowego. Prowadzę edukację żywieniową, przygotowuję programy żywieniowe i pomagam w zmianie nawyków żywieniowo-zdrowotnych u moich pacjentów, do których należą osoby dorosłe, ale też dzieci, seniorzy i kobiety w ciąży i karmiące.

Programy żywieniowe mojego autorstwa są oparte na całkowicie indywidualnych założeniach dla danego pacjenta, oparte na naturalnych, prostych produktach bez dodatków do żywności.

Zajmuję się terapią chorób przewodu pokarmowego (m.in. wrzody żołądka i dwunastnicy, choroba refluksowa, zaburzenia wchłaniania, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, kandydozy przewodu pokarmowego, SIBO, IMO, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby i trzustki, alergie i nietolerancje pokarmowe oraz pseudoalergie w tym nietolerancja histaminy).

Pracuję z osobami borykającymi się z problemem niedowagi oraz nadwagi i powiązanymi z tym chorobami metabolicznymi (insulinooporność, leptynooporność, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, dna moczanowa).

Prowadzę pacjentów endokrynologicznych m.in. z chorobami tarczycy czy zespołem Cushinga.

Zajmuję się również psychodietetyką, pracuję z pacjentami z depresją, nałogami, przewlekłym stresem, bólami migrenowymi głowy, zaburzonym przewodnictwem neuroprzekaźników.

Interesuje mnie wpływ mikrobiomu jelitowego na oś wątrobowo-jelitowo-mózgową.

W swojej pracy zawodowej zawsze podkreślam, że dieta nie powinna być tylko chwilową zmianą sposobu żywienia ukierunkowaną na doraźny cel, lecz jest jest nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia w każdym wieku. Dieta to profesjonalnie przygotowany program żywieniowy, który aby przynosił korzystne, długotrwałe i stabilne efekty musi podlegać stałej kontroli doświadczonego specjalisty.

1. Pierwsza wizyta – 100 zł/ wizyta trwa 60 min.

Cena obejmuje rzetelnie przeprowadzony wywiad żywieniowo-zdrowotny, analizę masy i składu ciała, pomiar ciśnienia tętniczego, pomiar temperatury ciała, analizę dzienniczka żywieniowego, analizę badań laboratoryjnych, a także w przypadku konieczności zaproponowanie wykonania konkretnych badań laboratoryjnych w celu dalszej diagnostyki.

Czas oczekiwania na program żywieniowy: do 7 dni roboczych (*czas może się wydłużyć w przypadku oczekiwania na wyniki badań laboratoryjnych i/lub wysyłkę).

2. Odbiór Programu żywieniowego z omówieniem – 250 zł (100 zł wizyta + 150 zł program żywieniowy w formie książki)/ wizyta trwa 45 min.

Cena obejmuje przygotowanie kompletnego programu żywieniowego wraz ze wszystkimi załącznikami: raporty pomiarowe, lista zakupów, książka zamienników produktów, lista zadań wspomagających terapię oraz w przypadku konieczności program suplementacyjny lub uwzględniający terapię probiotyczną. Na wizycie omawiam dlaczego takie a nie inne zalecenia zostały przeze mnie postawione. Omawiam z pacjentem plan działania, etapy dietoterapii rozłożone na kolejne tygodnie, wyjaśniam dlaczego warto terapię doprowadzić do końca. Każdy program dietoterapeutyczny ustalany jest na okres 28 dni, przekazywany w estetycznej formie wydrukowanej .

Dla pacjentów w trakcie dietoterapii jestem do dyspozycji mailowej i telefonicznej od poniedziałku do piątku w godz. 9:00 -21:00.

3. Wizyta kontrolna z nowym programem żywieniowym – 200 zł ( 100 zł wizyta + 100 zł program żywieniowy w wersji elektronicznej)/ wizyta trwa 45 min.

Cena obejmuje kontrolę wskaźników pomiarowych (masa ciała, skład ciała, ciśnienie tętnicze, puls, temperatura ciała), analizę objawów, przygotowanie kolejnego raportu pomiarowego, nowego programu żywieniowego zgodnie z etapami terapii, z dołączoną listą zakupów. Wizyta ta dotyczy również opracowania kolejnych zadań psychologicznych wspomagających terapię, a także w razie konieczności modyfikację suplementacji czy probiotykoterapii.
Kolejny program ustalany jest na kolejne 4 tygodnie, przekazywany w formie wydrukowanej bądź elektronicznej na konto pacjenta w aplikacji Body7.
*Platforma Body7 – nowoczesna platforma do współpracy pacjenta z dietetykiem, Pacjent otrzymuje swój kod dostępu do Indywidualnej Strefy Pacjenta.

Czas oczekiwania na program żywieniowy: do 7 dni roboczych*. Czas może się wydłużyć w przypadku wysyłki).

Dla pacjentów w trakcie dietoterapii jestem do dyspozycji mailowej i telefonicznej od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-21:00

4. Na ostatniej wizycie kontrolnej, na której cel terapii zostaje osiągnięty, pacjent otrzymuje „list stabilizacyjny” ze wskazówkami wspomagającymi utrzymanie osiągniętego cel oraz miły upominek.

* program w wersji wydrukowanej format A4 w twardej oprawie – dopłata 50 zł
* program w wersji wydrukowanej format A4 w miękkiej oprawie – dopłata 35 zł
* program w wersji „kieszonkowej” format A6 w miękkiej oprawie – dopłata 20 zł

Wysyłka materiałów na terenie Polski:
* format A4 w twardej oprawie – 17,00 zł
* format A4 w miękkiej oprawie – 11,05 zł
* format A6 w miękkiej oprawie – 5,10 zł
* wysyłka na terenie UE do uzgodnienia

* wizyta kontrolna bez nowego programu żywieniowego – 100 zł

Aneta Matecka

Więcej o tym czym jest DIETETYKA KLINICZNA