DIETETYK KLINICZNY

Dietetyk kliniczny w „Kuźni”

 

 

mgr Aneta Matecka,

tel.: 737-499-125

 

 

Jestem dietetykiem klinicznym, prowadzę edukację żywieniową, przygotowuję plany żywieniowe i pomagam w zmianie nawyków żywieniowo-zdrowotnych u moich pacjentów, do których należą osoby dorosłe, ale też dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży.

Więcej o tym czym jest DIETETYKA KLINICZNA 

Zapraszam w środy 9:00 – 19:00 oraz w wybrane soboty po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym; możliwa jest część konsultacji w formie ONLINE

  1. Spotkanie „0” – jeśli nie masz pewności co do usług dietetyka klinicznego w swoim przypadku spotkaj się (skontaktuj online), opowiedz o swoich dolegliwościach, potrzebach i dowiedz się czy współpraca z dietetykiem klinicznym jest odpowiedzią na nie – czas trwania do 30 min – 50 zł
  2. Pierwsza wizyta – czas trwania 45 – 60 min – cena: 150 zł

  3. Spotkanie podsumowujące pierwszą wizytę z 21-dniowym planem żywieniowym czas trwania 30-40 min – cena: 150 zł

  1. Wizyta kontrolna z kolejnym 21-dniowym planem żywieniowym czas trwania 30 – 40 min – cena 200 zł

  2. Konsultacja dla par : – 10 % na drugą osobę

  3. Konsultacja dla rodzin:
    – 10% na drugą osobę
    – 15% na trzecią osobę
    – 20% na czwartą i kolejną osobę
    Przed wizytą pobierz dzienniczek żywieniowy :dzienniczek-zywieniowy-przed-wizyta

Odpowiednie plany żywieniowe pozwalają wspomóc:

  • terapię zaburzeń odżywiania (bulimia, anoreksja, neofobia żywieniowa i inne)

  • terapię depresji, bólów migrenowych głowy, uzależnień od alkoholu

  • terapię płodności

  • leczenie niedowagi, nadwagi i otyłości
  • leczenie wielu chorób takich jak:

– choroby serca i naczyń krwionośnych (miażdżyca, stan po zawale i udarze, nadciśnienie tętnicze)

– cukrzyca, insulinooporność

– choroby żołądkowo-jelitowe (zaparcia, wzdęcia, wrzody i nadżerki, refluks, zakażenie Helicobacter pylori, kandydoza)

– choroby autoimmunologiczne w tym choroby tarczycy (choroba Hashimoto, niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy)

– choroby skórne: atopowe zapalenie skóry, toczeń, łuszczyca, trądzik

– choroby nerek: niewydolność nerek, kamica nerkowa, torbiele nerek

Pomagam również:

  • Zredukować lub wyeliminować objawy wielu alergii
  • Zwiększyć wydolność organizmu i podnieść poziom energii
  • Zmniejszyć senność w dzień oraz ułatwić zasypianie w nocy
  • Odpowiednio odżywiać się w czasie ciąży i laktacji
  • Prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe u dzieci

Moi pacjenci na wstępie przechodzą szereg badań, głęboką analizę ich chorób głównych, współistniejących dolegliwości oraz ogólnego samopoczucia, przyjmowanych leków oraz suplementów diety. Na pierwszej wizycie analizowana jest masa i skład ciała za pomocą nowoczesnych technik bioimpedancji, ciśnienie tętnicze, wyniki badań laboratoryjnych oraz dotychczasowe nawyki żywieniowe na podstawie przygotowanej przez pacjenta listy spożywanych produktów.

Na drugiej wizycie pacjent otrzymuje swój indywidualny, PLAN ŻYWIENIOWY, do przygotowania którego podchodzę bardzo poważnie i dokładnie. W ustalonych dietach posiłki MUSZĄ smakować i być proste w przygotowaniu a jednocześnie nie być kosztowne (moi pacjenci najczęściej twierdzą, że wydają mniej pieniędzy na żywność niż przed stosowaniem diety co wynika z mniejszej ilości kupowanych gotowych, drogich i niezdrowych produktów).

Bardzo ważny jest odbiór osobisty diety, ponieważ wtedy jest możliwe szczegółowe omówienie zaproponowanego planu i sposobów na walkę z danym problemem pacjenta. Ważna jest edukacja żywieniowa i wytłumaczenie pacjentowi dlaczego jest właśnie tak a nie inaczej.

Na wizytę kontrolną zapraszam jeden raz w miesiącu. Spotkanie to jest istotne w celu sprawdzenia postępów terapii żywieniowej, modyfikowania ewentualnych niezgodności np. związanych z preferencjami żywieniowymi, jak również dalszej edukacji żywieniowej pacjenta.

Pragnę podkreślić, że dieta nie powinna być tylko chwilową zmianą sposobu żywienia ukierunkowaną na doraźny cel. Dieta to profesjonalnie przygotowany plan żywieniowy, który jest nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia.

Kilka słów o mnie…

W 2011 roku ukończyłam szkołę średnią z tytułem finalisty Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Szczecinie.

W roku 2015 na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu ukończyłam studia licencjackie na kierunku dietetyka. Swoją pracę licencjacką poświęciłam tematyce wpływu farmakoterapii na poziom glukozy i lipidów u osób z chorobami metabolicznymi.

W roku 2017 kończąc studnia II stopnia, swoją pracę magisterską opracowałam w kierunku oceny stosowana suplementów diety i żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne przez kobiety w wieku pomenopauzalnym.

Jestem cały czas na bieżąco z wiedzą naukową popartą badanami naukowymi w zakresie dietetyki, psychodietetyki i ochrony zdrowia. W moich zainteresowaniach znajduje się szeroko pojęta dietetyka a moją pasją jest gotowanie.

Pracuję z pacjentami z różnych grup populacyjnych. Przygotowuję plany żywieniowe dla osób indywidualnych, dzieci, par oraz rodzin.

Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie.

Uważam, że jednym z najistotniejszych elementów terapii żywieniowej są elementy psychologiczne – rozmowa, zrozumienie, empatia, a co się z tym wiąże – motywacja. Do układania planów żywieniowych podchodzę bardzo poważnie i dokładnie. To nie tylko „rozpisane posiłki”, ale często zmiana stylu życia, po to żeby stało się ono lepsze i barwniejsze, bo przecież zdrowie zarówno to psychiczne jak i fizyczne jest najważniejsze.

Aneta Matecka