dietetyka kliniczna
Czym jest dietetyka kliniczna?
Dietetyka kliniczna jest nauką o żywieniu człowieka chorego. Właściwe żywienie pacjenta stanowi integralną część procesu jego leczenia. Prawidłowe żywienie często może być jedynym skutecznym sposobem walki z danym schorzeniem, jak również jest bardzo istotne przy stosowanej farmakoterapii.
Dietetyk kliniczny spogląda na pacjenta holistycznie, musi połączyć jego styl życia i dotychczasowe nawyki żywieniowe z towarzyszącymi chorobami, wszelkimi dolegliwościami i samopoczuciem w jedną całość, stworzyć taki schemat działania który będzie kompleksowo wspomagał terapię, tak aby nic się w niej nie wykluczało. Do tego celu służą plany żywieniowe wraz z szerokim wachlarzem zaleceń żywieniowo-zdrowotnych. Wszystko po to aby, pacjent po prostu czuł się lepiej zarówno psychicznie jak i fizycznie.
Dietetyk kliniczny w „Kuźni” – mgr Aneta Matecka, tel.737 499 125;